10 tips om je boiler in topconditie te houden

De kou sluipt naar binnen. Het is onvermijdelijk. Volg deze tips als u niet wilt bevriezen. Uw boiler werkt perfect en u bespaart geld op uw energierekening.

Lekker warm blijven is een technisch probleem: als je boiler goed werkt, blijf je zeker warm. Maar het is ook een financiële kwestie: uw verwarmingsverbruik komt overeen met ongeveer 25% van uw jaarlijkse energieverbruik.

Als u niet koud wilt zijn of geen energie wilt verspillen, moet u serieus overwegen om uw boiler regelmatig te laten onderhouden. De formule is simpel: technische fout = koud + kosten.

Onderhoud van de boiler

De regeling is duidelijk en geeft aan dat als je een cv-boiler in huis hebt, je deze minimaal eens in de 2 jaar moet laten onderhouden. Het is uiterst belangrijk om het onderhoud van de boiler niet te verwarren met de inspectie van de gasinstallatie:

 • Onderhoud aan de boiler is alleen van toepassing op uw boiler en is verplicht om de 2 jaar (hoewel een onderhoudsverzekering een jaarlijkse onderhoudsbeurt omvat). U kiest zelf wie uw verwarmingsboiler onderhoudt: u kunt een verzekering afsluiten of rechtstreeks een erkende monteur bellen.
 • De gasinstallatie keuring is van toepassing op de gasmeter, de leidingen, kranen, rubbers… Het is elke 5 jaar verplicht (4 jaar in Baskenland) en je gasdistributiebedrijf is verantwoordelijk voor de keuring: zij bellen je om je te laten weet dat ze uw huis zullen bezoeken, stuur een technicus en rekent u kosten aan als een kleine aanvulling op uw factuur. “Een goed onderhouden verwarmingssysteem kan tot 10% besparen op uw energieverbruik.”

10 tips om warm te zijn

 1. Reiniging is essentieel. Je boiler zal beter werken als hij schoon is. Controleer ook het roet, want te veel roet kan een slechte verbranding betekenen. En terwijl u bezig bent, controleert u de verbindingen om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste lucht binnenkomt, wat ook de efficiëntie van de boiler vermindert.
 2. Controleer de luchtroosters en zorg ervoor dat ze niet verstopt zijn. Zorg ervoor dat ze altijd schoon en vrij van obstakels zijn.
 3. Een goed aangesloten boiler is een vrolijke boiler. Het is altijd de moeite waard om ervoor te zorgen dat alle aansluitingen goed zijn aangesloten. Controleer de elektrische aansluiting en de gasleidingen en de inkomende en uitgaande wateraansluitingen.
 4. De juiste druk. De normale werkdruk van uw boiler moet tussen 1,2 en 1,5 bar liggen. Schakel het in, wacht een paar minuten en controleer of het binnen deze parameters valt. Als de druk hoger is, “spoelt” u enkele radiatoren door om deze te verminderen. Is de druk daarentegen te laag, draai dan de kraan een klein stukje open, zodat er meer water in het verwarmingscircuit kan komen.
 5. Zorg voor de juiste temperatuur. Cruciaal voor uw comfort en uw portemonnee. We raden je aan om je huis op een temperatuur van 18ºC te houden als je een paar uur weg bent, en ook als je slaapt. Tijdens de uren dat je thuis actief bent, is het goed om het huis rond de 21ºC te houden. Dat gezegd hebbende, moet u weten dat de uitgaven voor verwarming met 7% toenemen voor elke graad boven de omgevingstemperatuur die u nodig heeft. Als je je goed kleedt, zou het perfect mogelijk moeten zijn om een ​​aangename winter door te brengen in een huis dat nooit boven de 20ºC komt.
 6. Houd uw radiatoren in de gaten. U moet ze zuiveren om de lucht die zich erin heeft verzameld te verwijderen. Gebruik een schroevendraaier en een opvangbak zodat u uw tapijt niet doorweekt en draai beetje bij beetje aan de ontluchtingsklep van alle radiatoren. U hoort een fluitend geluid. Wanneer het stopt en u ziet dat er waterdruppels uitkomen, sluit u de ontluchtingsklep. Zo worden uw radiatoren gelijkmatig opgewarmd en gaan ze efficiënter om met energie. Een trucje: als de radiatoren eronder warmer zijn dan erboven, is er lucht binnengekomen. Nu weet je wat je moet doen …
 7. Als u voor een tijdje weg bent, sluit u de hoofdafsluiter van de gasdienst. …
 8. Neem contact op met een geautoriseerde technicus als u vragen heeft of als u wijzigingen wilt aanbrengen. …
 9. Wees waakzaam en alert op nepgasonderhoudsdiensten. U bepaalt zelf wie en wanneer uw cv-boiler controleert.
 10. Als u een gaslucht ruikt, open dan onmiddellijk deuren en ramen: gebruik geen elektrische schakelaars, sluit de hoofdafsluiter van het gas en bel de installateur.