6 tips voor het perfect maaien van het gazon

Juni is begonnen. De zomer begint officieel eind deze maand. In tegenstelling tot de afgelopen jaren waren de temperaturen tot nu toe relatief aanvaardbaar. Maar zelfs dit jaar is er het probleem dat de regenval erg laag is. Veel te weinig om het gazon voldoende water en vocht te geven.
Reageren op temperaturen door het gazon water te geven is perfect correct. Het water zorgt ervoor dat het gazon kan blijven groeien. En dat doet hij tot een temperatuur van rond de 25 graden. De groei betekent echter ook dat regelmatig grasmaaien in acht moet worden genomen. Hoe hoger de planten groeien, hoe groter de behoefte aan water. Meer water maar kleinere, kortere gazonplanten – dit leidt ook in de zomer tot een geweldig groen gazon.

In de post van vandaag willen we u laten zien wat belangrijk is bij het maaien van het gazon. Met onze zes tips kunt u voor uw gazon zorgen en u zult er dankbaar voor zijn met een geweldig, groen gazon tapijt.
Artikel als audio? Start gewoon de speler en geniet van het artikel op de soundtrack. Helemaal aan het einde is het artikel ook als video beschikbaar.
Onderhoud de grasmaaier
In de gemiddelde Duitse tuin gebruiken we een grasmaaier waarbij het roterende mes de grassprieten snijdt. Twee factoren zijn bijzonder belangrijk voor een schone klus: de scherpte van de messen en de rotatiesnelheid. Let na het maaien van het gazon op hoe de snijkant eruitziet op uw gazon. Als dit “glad” is, is het mes voldoende scherp. Aan de andere kant, als u franjes aan het grassprietje ziet, duidt dit op een onreine snede.

Om dergelijke franjes te voorkomen, dient u het mes eenmaal per jaar door een gespecialiseerde dealer te laten slijpen. Zodat de snede nu netjes gemaakt kan worden, is het belangrijk dat de messen vrij kunnen draaien. Maak de grasmaaier na elk gebruik schoon. Ga hiervoor als volgt te werk:

  • Trek de stekker uit het apparaat
  • Druk nogmaals op de startknop zodat de reststroom wordt verbruikt
  • Leg het apparaat op zijn kant
  • Veeg het vastzittende gras weg
  • Opgedroogd gras kunt u bijvoorbeeld met een stok verwijderen
  • Verzamel het losgemaakte gazon en gooi het weg in de biobak of op de compost

Als u deze klus direct na het maaien van het gazon doet, heeft u meestal minder te doen. Gedroogd gras is veel moeilijker los te maken dan vers gemaaid gras. Uw grasmaaier is nu perfect voorbereid op de volgende klus.
Stel de juiste maaihoogte in
De juiste hoogte voor het maaien van het gazon hangt af van het gazon zelf. Siergazons worden aanzienlijk korter gemaaid dan gazons voor gebruik. Vooral in Duitse tuinen is het speel- en gebruiksgazon populair. Voor hem geldt een optimale maaihoogte van vier tot vijf centimeter. Gazons op schaduwrijke locaties mogen niet korter dan vijf centimeter worden gemaaid.

Op de meeste apparaten kan de maaihoogte worden aangepast met een hendel. Dit zorgt ervoor dat de grassprieten op de optimale hoogte worden bijgesneden. Met een gemaaid gazon van vier tot vijf centimeter zorg je ervoor dat de gazonplant zijn kracht zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Als het gazon niet maait, moet de regel van derden in acht worden genomen. Hierin staat dat het gazon of de grassprieten niet meer dan een derde van hun totale lengte mogen worden ingekort. Als het gazon na de vakantie tien centimeter hoog is, moet het tot zeven centimeter worden gemaaid. Een paar dagen later weer met een derde, zodat je in stappen terug werkt naar de 4-5 centimeter. Met deze procedure wordt de gazonplant niet te veel verzwakt en blijft de groeiaandrijving behouden.

Vang het maaisel op en gooi het weg

Er zijn veel verschillende grasmaaiers op de markt. Vooral de nieuwere robotmaaiers werken volgens het mulchsysteem. De messen snijden de grassprieten zo klein dat ze door op de grond vallen. De mineralen komen terug in de bodem en bemesten deze op natuurlijke wijze.
Als u het gazon echter maar één keer per week kunt maaien, zou het systeem te veel grasmaaisel produceren. In dit verband is het raadzaam om het maaisel op te vangen met de grasopvangbak van de grasmaaier. Dit kan uit de mand in de biobak, de compost of onder struiken worden verdeeld. Het is belangrijk dat het maaisel niet op het gazon blijft liggen. Daar zou de hoeveelheid mogelijk betekenen dat er minder zuurstof in de bodem kan komen. Bovendien vormt het vocht in verband met de temperaturen een mogelijke infectiebron voor gazonziekten.
Een robotmaaier kost iets meer in aanschaf, maar maait volledig zelfstandig. Afhankelijk van het model kan het maaimechanisme ervoor zorgen dat u niet eens het maaisel hoeft op te vangen. Iedereen die in een dergelijk model geïnteresseerd is, moet ook naar onze categorie robotmaaiers gaan.

Let bij het maaien op de helling en de randen van het gazon

De tuin is vaak niet helemaal vlak. En soms worden er zelfs bewust verschillende hoogteniveaus ingebouwd. Daarom moet bij het onderhoud van het gazon met deze oneffenheden rekening worden gehouden. Wie hier gewoon maait, riskeert dat de gazonplanten te kort worden gemaaid en wegkwijnen. Bovendien zien kale plekken er niet bijzonder mooi uit in de algehele look.
Om deze reden moeten gebieden met een helling altijd dwars op de helling worden gemaaid. Bij bijzonder steile overgangen moet u ervoor zorgen dat de grasmaaier niet te laag staat vanwege de helling. Om de inspanning zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam deze gebieden vooraf te maaien. Moeilijke gebieden worden van tevoren snel afgehandeld en het maaisel wordt later tijdens de normale doorgang verzameld.

Duidelijke afgrenzen van het gazon, bijvoorbeeld naar een terras, een tuinhek of een bloembed, zijn evenzeer een uitdaging. Door de offset bestaat ook het risico dat het gazon te laag wordt gemaaid. Hier helpt het om de gazonranden vooraf in te korten met een kantsnijder of met de hand met een geschikte schaar.

Grasresten stimuleren de groei

De grassen van het gazon worden door het maaien gestimuleerd om sterker te worden. Dit proces staat bekend als uitlopen. De extra groeistimuli zorgen voor meer bladscheuten, wat leidt tot een dichter gazon. In dit opzicht is het maaien van het gazon geen vervelende verplichting, maar juist de mogelijkheid om het gazon elke keer te laten groeien. In dit opzicht is het belangrijk om tijdens het maaien voor een zuivere snede te zorgen en vervolgens voor een schoon oppervlak.
Onzorgvuldigheid op dit punt zorgt ervoor dat het gazon snel verdort. Om de geweldige groene omgeving te behouden, moet het welzijn van het gazon echter belangrijk voor u zijn. Zorg er bij het maaien van het gazon voor dat het gras in uw tuin direct na het maaien weer kan groeien. Dit is de enige manier om bij het populaire groene gazontapijt te komen.

Onkruid wordt minder als ze worden gemaaid

Onkruid op het gazon is helaas altijd een probleem. Veel onkruiden houden er echter helemaal niet van als hun scheuten regelmatig worden afgesneden. In dit opzicht helpt maaien om onkruid op het gazon te voorkomen, aangezien vers gemaaid gazon het onkruid op de lange termijn verdringt. Sommige soorten onkruid zijn echter ook compatibel met maaien of kunnen zelfs niet worden bereikt door de grasmaaier.
In dit opzicht moet u onmiddellijk actief gazononderhoud doen voor bijvoorbeeld paardenbloemen, klaver of mos. Verzwak het onkruid zo snel mogelijk door het te verwijderen en af ​​te voeren. Afhankelijk van de grootte van het gebied, moet u hier direct vers gras inzaaien. Dit werkt bijzonder snel bij een doorzaaimengeling.
Speciale aandacht voor de nabije toekomst zorgt ervoor dat het onkruid wordt verdreven en frisgroen gazon kan groeien. Daarnaast wordt een mogelijk toegangspunt voor onkruid en gazonziektes in de omgeving afgesloten.

Natuurlijk kan onkruid ook voor plekken zorgen waar geen gras meer staat. In dat geval goed het onkruid uitstekken en op de plek nieuwe graszoden leggen. Deze koop je het beste bij graszodengelegd.nl.