Elk begin is moeilijk

Wat te doen als je moedeloos begint te worden; het zwanger worden lukt niet?

Ik ben geen opvoeder of expert. Het doel van PO is ook niet om de ultieme adviseur te zijn. Ze zijn gewoon, zoals de titel suggereert: “Ervaringen, meningen en opvattingen” – namelijk de mijne – die ik graag met u wil delen en die we hopelijk in de loop van de tijd zullen bespreken. Ik heb lang nagedacht over het onderwerp waarmee ik mijn blog zou beginnen over vader worden en zijn. Het is eigenlijk duidelijk. Vader worden of zijn begint met zwanger worden. Maar wat als u niet meteen zwanger wordt?
Voor een stel dat kinderen wil hebben, is het een moeilijke tijd dat het gewenste nageslacht lang op zich laat wachten. Ik weet waar ik het over heb of schrijf, want ons eerste kind was lang op komst. Ik denk dat vrouwen gevoeliger zijn voor het onderwerp. Ik dacht altijd bij mezelf dat het snel zou lukken. Mijn vrouw nam het echt mee – maar het ergste was dat we niet wisten wat het was.
Dit is vaak waar het probleem ligt – de oorzaak onderzoeken. Als je weet waarom iets niet werkt, kun je het veranderen: oplossingsgericht oorzakenonderzoek.

Fysieke oorzaken

De betreffende specialist kan achterhalen of er sprake is van fysieke vruchtbaarheid, ongeacht of het een man of een vrouw is. Voor vrouwen is naar de gynaecoloog gaan routine. Persoonlijk vind ik het over het algemeen niet leuk om naar de dokter te gaan en zelden, vooral niet om naar de uroloog te gaan. Ik kan iedereen die een dergelijk onderzoek overweegt geruststellen – het is veel minder erg dan ik me had voorgesteld. Een kleine palpatie, echografisch onderzoek, bloedafname en dat is alles. Nou, niet echt. De dokter heeft ook een spermastaal nodig om te tellen. Maar je kunt dat thuis doen en ernaar reiken.
Zwanger worden is een kwestie van het hoofd
Veel minder duidelijk herkenbaar zijn psychologische blokkades tijdens de zwangerschap – vrouwen hebben meer kans om getroffen te worden.
Waarom worden bijvoorbeeld echtparen zwanger die een one night stand hebben of geen kinderen willen?
Waarom werkt het ineens voor een stel dat in het reine is gekomen met kinderloosheid omdat de doktoren hebben bevestigd dat de man onvruchtbaar is?

Maar waarom werkt het voor een stel niet dat ze niets liever willen dan kinderen krijgen?

Bij zwangerschap speelt de psyche een niet te onderschatten rol. Voor ons leek het erg op elkaar: mijn vrouw wilde het onderwerp kinderen op 30-jarige leeftijd afmaken. Toen het op het werk niet zo goed ging als mogelijk, groeide het verlangen naar een babyvakantie al snel. Er was nog maar één onderwerp over, zowel in gesprek als in lezing. Keer op keer drong ik aan op kalmte, die maand na maand moeilijker werd en zonder succes voorbijging. De medische onderzoeken brachten niets aan het licht en nog steeds gebeurde er niets.

Helaas kan een man niet veel doen. Hier is een kleine lijst van de dingen die ik heb gedaan:

  • Controle – laat de uroloog u controleren voordat uw partner actie onderneemt. Aangenomen wordt dat 50% van de oorzaken van het niet zwanger worden bij mannen kan worden gevonden
  • Neem de druk weg – probeer de druk van uw partner weg te nemen. Vertel haar dat het gemiddeld 12-18 maanden duurt om te werken. Aandacht! Zorg ervoor dat u het al lang probeert, anders kan het averechts werken. Deze waarden zijn allemaal hooguit gemiddelde waarden. D.w.z. bij sommige is het veel sneller, maar het kan ook langer duren. Elk geval is individueel.
  • Verandering van omgeving – neem de langeafstandsvakantie samen die u al lang van plan bent – het zal in eerste instantie niet mogelijk zijn met kinderen
  • Activiteiten – gaat vaak gezellig uit in de avonduren (diner, bioscoop, disco) – ook dat zal straks niet meer zo makkelijk zijn
  • Vervul andere dromen – wilde altijd al bungeejumpen – nu is het tijd
  • Blijf plezier maken – laat je niet degraderen tot fokhengst – heb niet alleen seks als het “past”. De focus moet niet liggen op voortplanting, maar op plezier.
  • Wat nou als? – Bespreek alternatieven met haar (kunstmatige inseminatie, adoptie, etc.) – Dit bewijst voor haar dat je in dezelfde richting trekt en dat het onderwerp even belangrijk voor je is.

Alternatieve methoden

Ook al heeft u in de loop van het “Zwangerschapsproject” veel dokterspraktijken van binnenuit gezien, moet u zich niet beperken tot de mening van de specialist. Praat met uw huisarts over het probleem. Hij kent uw gezondheidstoestand meestal het meest volledig en kan met totaal verschillende benaderingen komen. Onze huisarts onderzocht mijn vrouw en ontdekte een vrij ernstige voedselallergie. Ik wil hier niet te veel oorzaak en gevolg samenbrengen, maar nadat mijn vrouw haar dieet had veranderd, werkte het.
Negeer alternatieve geneeswijzen niet – conventionele geneeskunde is geen wondermiddel. Vraag advies aan een homeopaat, praat met een acupressuur, enz. Geen enkele manier is te ver om kinderen te krijgen.

Het werkt als je het niet meer verwacht

Naar mijn mening – beter – in mijn ervaring is losheid de sleutel tot zwanger worden. Zolang er geen fysieke reden is die een zwangerschap in de weg staat, is het doel om de partner zo ontspannen mogelijk te maken. Hoe minder je vastloopt aan het idee om zwanger te willen worden, hoe groter de kans dat het snel zal werken.
Ik kan dit bewijzen met twee voorbeelden:
Nadat we alles ruim anderhalf jaar hadden geprobeerd, kwamen we tot de conclusie dat het misschien helemaal niet werkt, of in ieder geval nog niet. We besloten om samen van ons leven te genieten en keken hiervoor naar een mini cabriolet. De proefrit was gedaan, de prijs was onderhandeld – alles was geweldig. Een paar weken later kwam mijn vrouw naar me toe en zei dat het nu meer een stationwagen moest worden.

Tweede voorbeeld:
Een half jaar geleden, onze zoon was nu bijna een jaar oud, besloten we het tweede kind aan te pakken. Vrij dicht bij elkaar, toch. Omdat we echter een doorlooptijd verwachtten die vergelijkbaar was met die van de eerste baby, verwachtten we dat onze zoon ruim twee jaar oud zou zijn als de tweede werd geboren. Alles daar van plan: begin november wordt onze tweede baby geboren – ruim zes maanden sneller dan “gepland”.