Functies van stapelblokken

Het voordeel van stapelblokken is dat ze makkelijk met lijm op elkaar kunnen worden gestapeld waardoor je eenvoudig zonder metselwerk een heel bouwwerk neer kunt zetten. Naast dat ze zorgen voor een flinke dosis stevigheid en weesbestendigheid zijn ze ook nog eens zeer decoratief. Stapelblokken zijn tegenwoordig een populair item die veel terugkomen in de achtertuin. Ze kunnen goed dienen als plantenbakken en planten plateaus in de tuin maar ook goed als waterval muur, vijverrand van een bovengrondse vijver of als buitenkeuken op het terras. Stapelstenen kunnen zeer lang mee gaan en slijten niet. Tevens zijn ze makkelijk te onderhouden. Je kunt ze schoonspuiten als ze aanslag bevatten of vuil worden. Vroeger werden stapelstenen gebruikt om hoogteverschillen in balans te brengen maar in het heden hebben ze toch voornamelijk een decoratieve functie in en om de woning.

Soorten stapel stenen

Stapelstenen zijn in veel soorten en kleuren verkrijgbaar. Denk aan verschillende afmetingen zoals vierkant, rechthoek of natuursteen look. De kleuren zijn zeer uiteenlopend van antraciet, tot grijs, wit en koperkleuren. Stapel stenen komen veel in betonlook voor. Deze look is tegenwoordig erg in de mode. Je hebt strakke stenen die passen bij een moderne achtertuin, getrommelde stenen met dynamische kleurverschillen, splitrocks die in zowel getrommelde als ongetrommelde variant te krijgen zijn, stone wallings die een natuurstenen luxe look hebben, en stapel blokken in zandtinten als de sahara, antraciet, marrone enzovoort. Voor elke interieurstijl in de achtertuin zijn blokken naar wens te krijgen.

Hoe bouw je met stapel blokken?

Het voordeel is dat deze blokken gelijmd kunnen worden er geen cement aan te pas komt. Dit is wat makkelijker voor de beginnende klusser als je bijvoorbeeld nog niet ervaren bent met cement en betonblokken. Met speciale steenlijmpoeder, polymeerkit of PU-spuitlijm kun je blokken op elkaar plaatsen zodat deze stevig blijven zitten. Alle blokken moeten op maat worden geslepen. Vervolgens moeten ze halfsteens op elkaar worden geplaatst. Check altijd of ze goed waterpas worden gelegd en een regelmatig patroon tijdens het leggen stand houdt. Bij steenlijm dient de laag die op de blokken wordt toegepast steeds tussen de 2 en 6 millimeter te liggen zodat ze mooi op elkaar aansluiten. Zorg ervoor dat de lijm niet over de voorkant vloeit en neem overtollige lijm af. Voordat je gaat lijmen is het belangrijk de blokken goed schoon te spoelen met water na het slijpen.