Hier moet je op letten als je je hypotheek wilt herfinancieren

Heb jij jaren geleden een hypotheek afgesloten? Dan betaal je hier mogelijk onnodig veel voor. De rente is de laatste jaren namelijk aanzienlijk gedaald. Ook al heb jij jouw hypotheek destijds tegen een hoge rente afgesloten, dit betekent niet dat je niet van de huidige rentestand kunt profiteren. Je kunt jouw hypotheek namelijk herfinancieren. Dit houdt in dat je jouw huidige hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. In dat geval profiteer je van de huidige rentestand. Toch is een hypotheek herfinancieren niet altijd een goede keuze. Om te voorkomen dat je hierbij de fout ingaat, vertellen wij je hier waar je op moet letten als je jouw hypotheek wilt herfinancieren.

Hoe zit het met de huidige rentestand?
Voordat je besluit om jouw hypotheek over te sluiten, raden wij je aan je eerst in herfinancieren te verdiepen. Begin met het analyseren van de rentestand. Kijk allereerst naar de huidige rente op jouw hypotheek. Als je weet hoeveel rente je betaalt, richt jij je tot de rente van dit moment. Je merkt al snel dat deze verschilt per geldverstrekker. De verschillen kunnen soms zelfs betrekkelijk groot zijn. Ga daarom nooit over één nacht ijs bij het herfinancieren van jouw hypotheek, maar neem hier de tijd voor. Alleen dan slaag je erin een weloverwogen keuze te maken voor wat betreft herfinancieren.

Betaal je boeterente bij herfinancieren?
Heb je een geldverstrekker gevonden waarbij de hypotheekrente fors lager ligt dan de rente op jouw huidige hypotheek? Dan denk je mogelijk dat herfinancieren interessant is. Toch is dit niet altijd het geval. Nee, want er zijn nog andere zaken waar je op moet letten. Zo kun je bijvoorbeeld in aanraking komen met boeterente. Je betaalt deze boete als je jouw huidige hypotheek aflost voor de datum die je met de hypotheekverstrekker hebt afgesproken. De hypotheekverstrekker loopt immers geld mis als jij de lening oversluit en daarom moet je boeterente betalen. Voor het bepalen van de hoogte van de boete kijkt een geldverstrekker naar verschillende zaken. Zo wordt er onder meer gekeken naar het verschil tussen de rente op je huidige hypotheek en de recente rentestand.

Als je boeterente moet betalen, denk je mogelijk dat herfinancieren niet interessant is. Toch kan dit wel degelijk het geval zijn. Mogelijk betaal je wel fors minder rente door jouw hypotheek over te sluiten. Hierdoor bespaar je op jouw maandelijkse lasten. Deze lasten kun je gebruiken om de boeterente te bekostigen. Blijven er onderaan de streep zwarte cijfers over? Dan is het financieel interessant om jouw hypotheek over te sluiten.

Wel of niet oversluiten?

Zoals je hierboven kon lezen, komt er het nodige kijken bij een hypotheek herfinancieren. Dit maakt dat veel mensen het lastig vinden om te bepalen of oversluiten voor hen al dan niet interessant is. Uiteraard wil je voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt. In dat geval ben je straks namelijk nog duurder uit met jouw hypotheek. Besluit daarom niet op eigen houtje om jouw hypotheek over te sluiten, maar kies voor hypotheekadvies in Haarlem. Je wordt in dat geval ondersteund door een hypotheekadviseur. Hij bekijkt jouw huidige hypotheek en vergelijkt deze met de huidige situatie. Op deze manier weet je binnen de kortste keren of oversluiten al dan niet interessant is.