Griep is een vervelend virus dat u behoorlijk uit kan schakelen: behalve last van keelpijn en een loopneus, kunt u ook hoofdpijn, spierpijn en koorts ontwikkelen. En omdat u de griep helemaal zelf uit moet zieken, is het één van die virussen die u liever voorkomt dan geneest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij van tijd tot tijd de vraag krijgen: is griep besmettelijk?
Het antwoord op deze vraag is een volmondig “ja”. Als uw weerstand even wat lager is door stress, een slecht eetpatroon of weinig nachtrust, loopt u vrijwel overal gevaar op besmetting. Die kan plaatsvinden wanneer u de minuscule slijmdruppeltjes van een drager van dit virus inademt. Tijdens het niezen of hoesten komen deze vrij en zit het virus in de lucht, tot het neerdwarrelt.
Ook is griep besmettelijk wanneer u een oppervlak aanraakt waarop deze slijmdruppeltjes terecht zijn gekomen. Die kunnen er op zijn gekomen via de hand van iemand die in zijn of haar hand heeft gehoest, of via directe ‘besproeiing’. Het is dan ook belangrijk dat mensen papieren zakdoekjes gebruiken en deze onmiddellijk weggooien na hoesten of niezen. U verkleint de kans op besmetting door vaak uw handen te wassen met water en zeep. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat een mondkapje kan helpen. Zie ook de pagina met de beste mondkapjes van Nederland voor een overzicht in hoeverre mondmaskers helpen bij een virus zoals corona.
Is griep besmettelijk als ik het net heb gehad?
Er bestaat geen geneesmiddel tegen de griep. U maakt zelf antilichamen aan die u beschermen tegen een hernieuwde besmetting. Maar let op: u bent alleen beschermd tegen dezelfde virusstam. Omdat het virus altijd ontwikkeling is en er jaarlijks een nieuwe variant ontstaat, is griep steeds opnieuw besmettelijk. Misschien krijgt u niet tweemaal griep in hetzelfde jaar, maar de kans is groot dat u volgend jaar opnieuw wordt aangestoken. Het is dan ook verstandig om jaarlijks het griepvaccin te halen.
U kunt overigens wel uw immuunsysteem zo sterk mogelijk maken. Dat doet u door uw vochtinname op peil te houden, veel vitamines in te nemen en voldoende te slapen. Ook versterkt u uw weerstand als u vaker lichaamsbeweging neemt.
Hoe zit het met het coronavirus en herbesmetting?
Op dit moment wordt er ook veel onderzoek gedaan naar Covid-19 en de kans op een herbesmetting. Zo waren er in Nederland al 4 herbesmettingen meldt Trouw. In de praktijk blijkt dat het soms gaat om patiënten die de eerste keer heel lichte klachten hadden. In dat geval maakt je lichaam minder antistoffen aan zo stelt Belgische viroloog Marc Van Ranst.