Hoe houd je jouw haarkleur mooi in de zomer?

Zeker wanneer je gekleurd haar hebt zal je het herkennen: al vrij snel na je bezoekje aan de kapper, of nadat je zelf met een haarverf in de weer bent geweest, lijkt je mooie kleur te verdwijnen als sneeuw in de zon. Zeker in de zomer kan het hard gaan, en verliest zeker geblondeerd haar snel pigment en karakter. Zijn er dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen?

Houd het goed bij

Je kent het vast wel: je komt dolblij terug van een bezoekje aan de kapper. Eindelijk heb je haar in precies de tint blond die je in gedachten had. Hier ga je lang plezier van hebben!

Althans, dat hoop je. Zeker geblondeerd haar heeft namelijk een behoorlijk sterke eigen wil, en raakt zeker in de zomer snel de kleur kwijt waar je juist zo blij mee was. De zon schijnt er in de zomer namelijk flink op, en dat zorgt er vaak voor dat je haar verder oplicht dan de bedoeling was. Je donkerblonde tint verandert al snel in een steeds lichterblonde kleur, terwijl je mooie assige kleur steeds geler lijkt te worden.

Een nieuw bezoekje aan de kapper, of nog maar eens een pakje haarverf halen lijkt de makkelijkste oplossing. Toch valt dat niet aan te raden. Verven is namelijk nooit echt goed voor je haar, en moet je dus niet te vaak achter elkaar doen. Zeker kleuringen met ammoniak, of blonderingen waar doorgaans waterstofperoxide in worgen gebruikt, laten hun sporen na op je haar. Te vaak hiermee aan de slag gaan zorgt voor dof, droog en onhandelbaar haar, dat met een beetje pech ook nog eens afbreekt. Zonde!

Handige hulpmiddelen zijn er wel

Waar te vaak kleuren dus zeker niet aan te raden is, zijn er wel andere manieren om je mooie kleur te behouden. Allereerst is je haar zo veel mogelijk uit de zon houden al een goed idee. Breng wat meer tijd door in de schaduw, of bedek je haar met een mooie hoed of pet, en je zal zien dat je kleur al langer mooi blijft.

Daarnaast kun je iedere wasbeurt gebruiken om weer wat van je kleur terug in je haar te brengen. Zeker als je haar de neiging heeft om gelig of warm uit te slaan, terwijl jij juist een koele tint wil, kun je goed een zilvershampoo gebruiken. De paarse pigmenten hierin neutraliseren de warmte, en houden je haar mooi blond. De beste zilvershampoo is er eentje met heel veel pigment, en dus donkerpaars van kleur. Fanola No Yellow is hier een goed voorbeeld van: deze bevat zo veel pigment, dat het zelfs wordt aangeraden om handschoenen te dragen tijdens het gebruik. Laat het even intrekken, en je haar is na een wasbeurt weer een stuk koeler dan het was.