Hoe kies je een geschikt dekbed?

De meeste dekbedden gaan jarenlang mee. Toch kun jij niet jouw hele leven met hetzelfde dekbed doen. Nee, want er kan namelijk zweet en rommel in de deken gaan zitten. Hierdoor is het niet fris om altijd maar onder hetzelfde dekbed te slapen. Een nieuw dekbed kan daarnaast nodig zijn als jij een nieuw bed hebt gekocht. Ben je op zoek naar een ander dekbed? Dan wil je ongetwijfeld de juiste keuze maken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij niet hoe je een geschikt dekbed moet kiezen? Wij zetten hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

Bepaal de juiste afmetingen
Zoek jij een dekbed voor een tweepersoons bed? Dan denk je mogelijk dat je niet naar de afmetingen hoeft te kijken. Toch is dit wel degelijk het geval. Tweepersoons dekbedden zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Hoe dit komt? Doordat tweepersoons bedden niet allemaal dezelfde maten hebben. Zo is een bed met tweepersoons matras vaak wat minder breed dan een bed met twee eenpersoons matrassen. Daarbij komt dat matrassen ook in lengte van elkaar kunnen verschillen. Bepaal daarom altijd eerst hoe groot jouw dekbed moet zijn voordat je op zoek gaat. Op deze manier voorkom je dat straks een te klein dekbed koopt.

Waar is het dekbed mee gevuld?
Naast de afmetingen van een dekbed raden wij je ook aan om naar de vulling te kijken. Dekbedden zijn tegenwoordig namelijk met allerlei verschillende materialen gevuld. Veel mensen kiezen voor een donzen dekbed. Waarom? Dat heeft verschillende redenen. Zo houdt een donzen dekbed de warmte goed vast en daarnaast laat het vocht door. Onderhoud je een dekbed met een donzen vulling goed? Dan heb je hier bovendien jarenlang plezier van. Voor het vullen donzen dekbedden wordt vaak eendendons of ganzendons gebruikt.

Nadeel van donzen dekbedden is dat ze relatief duur zijn. Wil jij niet al te veel geld uitgeven aan een nieuwe deken? Dan is een synthetisch dekbed een goede keuze. Net als donzen dekbedden zijn ook dekbedden met deze vulling populair. Dit komt vooral door de prijs. Ze zijn namelijk aanzienlijk goedkoper dan een donzen deken. Daarbij komt dat je een synthetisch dekbed zelf kunt wassen.

Naast polyester en dons kun je nog voor dekbedden met allerlei andere vullingen kiezen. Zo worden dekbedden bijvoorbeeld ook gevuld met katoen, kameelhaar, kasjmier, wol of wildzijde. Twijfel je welke vulling het beste is voor jou? Probeer de deken dan vooral uit. Kijk daarnaast goed naar de voor- en nadelen van de verschillende vullingen.

Kijk niet alleen maar naar de prijs
Ben jij op zoek naar een nieuw dekbed? Dan ontdek je al snel dat dit niet goedkoop is. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg goedkope dekbedden te vinden. Een goedkoop dekbed lijkt op het eerste oog ideaal, maar is dit lang niet altijd. Waarom niet? Dat heeft verschillende redenen. Zo laat de kwaliteit van de vulling van een goedkoop dekbed soms te wensen over. Warmte blijft minder goed onder de deken hangen, waardoor jij het ’s nachts sneller koud hebt. Daarnaast voert een goedkoop dekbed vocht niet of nauwelijks af. Hierdoor kun jij iedere ochtend badend in het zweet wakker worden. Wil je dit niet? Focus je dan niet op de prijs, maar kijk vooral naar de vulling van een dekbed.