Water, lucht en liefde – dat klinkt zo mooi en is al lang het credo in de babyhuidverzorging. Het is waar – in ieder geval bijna. Het is iets uitgebreider. Maar maak je geen zorgen: de juiste huidverzorging is als baby makkelijk.
Het eerste contact
Huidverzorging begint in de verloskamer. Het is het beste om de pasgeboren baby gewoon af te drogen, zodat deze niet afkoelt. Maar het hoeft niet gewassen te worden. Tenzij er plaatsen zijn waar wat bloed vastzit – deze kunnen / moeten natuurlijk met helder water worden afgewassen. Een eventueel nog aanwezig kaasuitstrijkje kunt u eenvoudig inmasseren of laten intrekken. Dit is praktisch het eerste huidverzorgingsproduct. Baden kan wachten! Baby’s worden verbazingwekkend schoon geboren, dus er is geen haast bij. De rest van het kaasuitstrijkje, dat uiteindelijk droogt en hard wordt, moet de volgende dag van de huidplooien (lies en oksels) worden verwijderd. Anders kunnen ze zweren veroorzaken door de bewegingen van het kind.
Badende geneugten
Over baden gesproken. U kunt uw baby één tot zeven keer per week in bad doen, afhankelijk van uw voorkeur. Vanuit puur hygiënisch oogpunt is één keer per week voldoende. Maar sommige baby’s vinden het heerlijk om in het water te zijn. Dan kun je natuurlijk vaker naar binnen.
We hebben hier in Duitsland de gewoonte dat de baby pas in bad gaat als de navelstreng eraf is gevallen en de onderkant van de navelstreng is gevild. Dit om infecties op de wondplaats te voorkomen. Ik blijf ook bij deze praktijk. Ik weet echter dat deze regel in andere landen niet bestaat (bijvoorbeeld Japan). Toch is er daar geen verhoogd aantal problemen met wondgenezing. Het is alleen belangrijk dat de navelbasis na het baden steeds weer zorgvuldig wordt drooggedept.
Een typisch babybadje duurt ongeveer 5-10 minuten. De kamertemperatuur tijdens het baden moet hoger zijn dan 22 ° C en de watertemperatuur 37-38 ° C. Overigens kan wassen een ondergeschikte rol spelen bij het baden. Een geschikt additief voor babybadjes zonder geur- en conserveringsmiddelen (!) Mag gebruikt worden – maar is niet nodig.
Pas op met oliebaden! Ze maken het water ‘glad’ en maken het baden buitengewoon moeilijk voor onervaren ouders. Als er om welke reden dan ook een lichte overmaat aan moedermelk is, kunt u deze als natuurlijk badadditief gebruiken. De melk heeft een hoog vetgehalte en voedt zo de huid met goede, natuurlijke lipiden.
Baden is een spannende, sensuele ervaring voor de baby, waar hij volop van kan genieten. Vooral het eerste bad is magisch en kan echt gevierd worden. Veel gezinnen die ik verzorg, vieren hun eerste bad met zachte muziek en kaarslicht. Soms blijkt het een echt badfeest te zijn.
Je moet je baby na het baden snel afdrogen en hem inpakken zodat hij het niet koud krijgt. Maar aangezien het na het baden moet worden aangetrokken – in ieder geval met een droge huid (daarover later meer), is een warmtelamp nuttig. Dan kun je de sensuele ervaring voortzetten met een lekkere babymassage.
Voorkom atopische ziekten met goede huidverzorging
Atopische ziekten, d.w.z. astma, hooikoorts en dermatitis, zijn wijdverbreid. De incidentie is de afgelopen decennia verdrievoudigd in de westerse geïndustrialiseerde landen.
“Atopie beschrijft een neiging om te reageren met overgevoeligheidsreacties bij contact met anders onschadelijke stoffen uit de omgeving.” – Bron: Wikipedia
Een pasgeborene heeft een risico van 50% om ten minste één atopische ziekte te ontwikkelen als één ouder atopisch is. Als het beide is, neemt het risico toe tot 75%. Een van de belangrijkste redenen voor het feitelijk uitbreken van de ziekte in de kindertijd is een verstoorde huidbarrière Een verstoorde huidbarrière betekent een sterk vochtverlies door de huid, een niet-bestaande beschermende zuurlaag en te weinig oppervlaktelipiden, d.w.z. vetten. Vreemde stoffen, allergenen en irriterende stoffen kunnen door de beschadigde huid dringen.
80 tot 100% van de kleine huidpatiënten met zo’n beschadigde huidbarrière worden gekoloniseerd met de bacterie Staphylococcus aureus. Dit produceert gifstoffen die huidontsteking veroorzaken. Bovendien worden wratten en herpes simplex-virussen significant vaker op de aangetaste huid aangetroffen.
Ik vind het bijzonder indrukwekkend dat zelfs pollen astma bij kinderen kunnen veroorzaken door huidcontact. (Bron: Priv. Doz. Dr. Natalie Garcia Bartels, dermatoloog – in haar lezing “De eerste 100 dagen” op het verloskundig congres in Soest 2015.)
Onderzoek naar huidverzorging bij zuigelingen
In een studie uit de VS en Groot-Brittannië werden kinderen uit de risicogroep, d.w.z. uit gezinnen met allergieën, vanaf de derde levensweek dagelijks behandeld met een basiscrème voor huidbescherming, waarbij de ouders de crème gebruikten.
Crèmes op basis van lanoline, d.w.z. op basis van schapenvet, kunnen allergieën veroorzaken bij atopische kinderen als de huid al gestoord is. Omdat het ook de huidbarrière sluit, is het beter om lanolinecrème te gebruiken dan helemaal niet te creren. Er zijn ook gezuiverde lanolines die speciaal zijn gemaakt voor mogelijk allergische mensen.
Ik ben vaak erg sceptisch over studies en vraag mezelf altijd af: wie heeft ze opdracht gegeven en voor wie zijn ze nuttig? Ik was echter al onder de indruk dat een speciale remedie niet werd aangeprezen als de Heilige Graal, maar dat het eigenlijk de crème als zodanig is die atopische ziekten voorkomt.
Je zou natuurlijk nog steeds de ketterse vraag kunnen stellen of er een controlegroep was die gewoon zonder middelen werd gemasseerd. We weten tenslotte dat atopische ziektepatronen een sterke psychologische component bevatten en dat kinderen gewoon baat kunnen hebben bij pure zorg. Helaas is er hier geen op onderzoek gebaseerd antwoord. Maar ondanks al uw liefde, is masseren waarschijnlijk niet voldoende om de huidbarrière voldoende te versterken.
Huidverzorging in het luiergebied
De vochtige omgeving in de luier bevordert de groei van bacteriën. De urine is basisch en tast daarom ook de zuurbescherming van de huid aan. Vervang de luier daarom regelmatig om de 4 tot 6 uur of indien nodig om de huid droog en schoon te houden.
• voor meisjes: maak de vagina altijd van voren naar achteren schoon. De vaginale afscheiding wordt gebruikt voor de natuurlijke zelfreiniging van de vagina en mag niet zorgvuldig worden verwijderd.
• Voor jongens: laat de voorhuid van de penis de eerste twee levensjaren niet zakken. Vaak zijn de voorhuid en de eikel aan elkaar gelijmd. (Laat de kinderen er gewoon mee spelen, dan zorgt het meestal voor zichzelf). Als dit na twee jaar nog niet is opgelost, neem dan contact op met uw kinderarts.
Washandje
De optimale reiniging gebeurt altijd met een zacht, vochtig washandje. Daarna moet de huid goed worden gedroogd en op het einde moet een dunne crème worden gebruikt (bij droge of geïrriteerde huid). Tenzij de huid echt pijnlijk is – wat altijd kan gebeuren. Dan helpt een wondcrème. In een mum van tijd, maar niet standaard, met zink, omdat het de genezing versnelt.
Je wilt natuurlijk dat een washandje voor babybillen lekker zacht is. Hier in Berlijn hebben we extreem hard kalkhoudend water, wat helaas ook binnen zeer korte tijd resulteert in “verharding van de was”. Ik kan wasverzachters niet aanbevelen, omdat deze op hun beurt een negatief effect hebben op de kinderhuid. Dus ik gebruikte molton-washandjes voor mijn kinderen en waste ze altijd met een scheutje azijn. Op die manier bleven ze lang knuffelig en zacht Veel ouders gebruiken graag vochtige doekjes, die echt heel praktisch zijn. Een extreem groot aantal baby’s, vooral pasgeborenen, reageert echter op de stoffen in deze handdoeken. Voor sommigen, zoals methylisothiazolinone (een conserveermiddel), is contactdermatitis een bekende reactie. In de Ökotest 2016 scoorden de composteerbare Naty by Nature eco-wet wipes en de Babydream Med van Rossmann zeer goed. Ook bij gevoelige kinderen heb ik goede ervaringen met de WaterWipes.
Natte en oliedoekjes
Over oliedoeken kan in dit opzicht niets slechts worden gezegd, als je ervoor zorgt dat ze een citraatbuffer bevatten gemaakt van citroenzuur of natriumcitraat om de beschermende zuurmantel van de huid te behouden. Geurstoffen, etherische oliën of agressieve oppervlakteactieve stoffen zoals natriumlaurylsulfaat mogen daarentegen nooit worden toegevoegd. En dat is waar het probleem duidelijk wordt. Er is bijna altijd wel iets. Omdat in ieder geval conserveermiddelen nodig zijn om de kiemkolonisatie in de doeken te voorkomen. Daarom zou ik alleen oliedoeken gebruiken voor uitstapjes. Thuis beschouw ik het washandje van de oude school nog steeds als het product bij uitstek.
Als alternatief is er natuurlijk ook de mogelijkheid om zelfgemaakte oliedoeken mee te nemen als je op pad bent: Doordrenk een gaasje of wegwerp washandje met een olie naar keuze en doe het in een lunchdoosje of een ander bakje.
Afgezien van veelvuldig inbakeren en een goede wondbeschermingscrème, is het erg goed voor de huid in het luiergebied om vaak in de lucht te zijn. Dus laat waar mogelijk de luier gewoon uit en laat de baby naakt op een deken in de warme kamer trappen.
Babyzeepjes
Zoals ik al zei, is het niet nodig om zeep of waslotion voor baby’s te gebruiken. Maar als je het echt wilt, moeten ze een pH van ongeveer 5,5 hebben. Dit licht zure gebied bevordert de gewenste melkzuurbacteriën en ondersteunt de huidbarrière. Agressieve oppervlakteactieve stoffen en de stoffen cocamidopropylbetaine en MIPA-Laureth-sulfaat, die vaak worden aangetroffen in shampoos en wasmiddelen voor kinderen, zijn bekende allergische triggers en moeten worden vermeden.
Bescherming tegen de zon en temperaturen onder het vriespunt
Extreme temperaturen vormen een bijzondere uitdaging voor de babyhuid. Tijdens een zomerse wandeling moet je je baby op de blote plekken wrijven met zonnebrandcrème. Zonnebrand tijdens babydagen verhoogt de kans op huidkanker enorm. Een zonnehoed met brede rand is ook een optie. Uiterlijk thuis of ’s avonds moet je deze meestal erg vette crème eraf wassen. Als het overdag warm was, is een snel bad ’s avonds erg comfortabel voor de baby.
Als de wintertemperaturen onder nul zijn, kunt u de gevoelige huid van het gezicht tegen de kou beschermen met een vette crème. Vooral hier heeft de “Wind and Weather Cream” zijn waarde bewezen. Voordat u naar bed gaat dient u de crème weer af te wassen zodat de huid ’s nachts goed kan ademen.
Hardnekkige, zere plekken
Baby’s krijgen heel gemakkelijk een beetje pijn, vooral in het luiergebied. Dit is zelden te wijten aan het voedsel van de zogende moeder, soms aan kinderziektes en soms aan een kleine infectie die het lichaam bezighoudt. Of de dag was gewoon zo turbulent dat je niet genoeg kreeg om luiers te verschonen. Met een beetje huidverzorging en een goede crème geneest zo’n gebied vaak zo snel als het leek.
Als dit niet het geval is en de roodheid neemt toe, wordt glanzend, sijpelt of zelfs bloederig, informeer dan uw verloskundige of, als het helemaal niet beter wordt, laat uw kinderarts het nakijken. Soms is het een spruw (schimmelziekte) die op een wond zit en de genezing verstoort, of om een andere reden waarvoor een speciale zalf nodig is.
En liefde helpt …
De huid is ons grootste zintuig. Naast alle verzorging zijn het natuurlijk de liefdevolle aanraking, massages en strelingen die goed zijn voor de babyhuid. Baby’s genieten van elk uurtje knuffelen. Het maakt niet uit dat er speciale massagegrepen zijn. Het belangrijkste is pure aandacht.
Deze producten en andere baby producten kun je overigens in de meeste online shops vinden.