Infraroodverwarming – betere energie-efficiëntie

Minder warmteverbruik?

Sommigen van jullie weten zeker dat iemand zich ondanks de relatieve luchttemperatuur in een kamer aangenaam warm voelt. Dit gebeurt wanneer er voldoende intense warmtestraling de kamer bereikt. Deze warmtestraling kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van infraroodverwarming. U hoeft hier echter niet per se uit te putten dat u op deze manier ook in de winter welbevinden kunt bereiken met weinig verwarming. Laten we eerst eens kijken naar het verband met de basisverwarming van kamers. Bij basisverwarming van een ruimte spreekt men van de warmteopwekking van een warmtebron b.v. een conventionele radiator. Deze zet energie om in warmte, waardoor uw pand wordt verwarmd. Dit proces staat bekend als basisverwarming.

Hoe vind je de juiste kachel of ketel ?

Als u nu op zoek bent naar een optimaal verwarmingssysteem voor uw huishouden, moet u eerst rekening houden met verschillende factoren. De zoektocht naar de juiste kachel is opgedeeld in twee verschillende delen. Enerzijds moet je precies weten of bepalen hoe groot de oppervlakte of kamer is die je wilt verwarmen. U kunt dit vooraf berekenen. De tweede maar zeer belangrijke factor is de ouderdom van het pand. In oudere eigendommen is het brandstofverbruik duidelijk hoger dan in nieuwere. Dit komt doordat de isolatie een paar jaar geleden niet zo geavanceerd was als nu. Tegenwoordig worden voor dit proces de modernste technieken en machines gebruikt. Door de oudere constructie en isolatiemethodes verliezen oude gebouwen snel veel warmte. Hierdoor stijgt het energieverbruik fors met hoge kosten voor jou als resultaat. Als u nu een oud gebouw heeft, moet u ervoor zorgen dat het nieuwe verwarmingssysteem de hoge temperaturen compenseert en ook niet duur is. Dit bespaart u de hoge stookkosten. Maar als u een nieuwer huis heeft, moet u ervoor zorgen dat u radiatoren met lage temperaturen gebruikt. Hierdoor is het nieuwe verwarmingssysteem in ieder huis optimaal te gebruiken. Veel mensen negeren dergelijke punten, waardoor zeer hoge verwarmingskosten ontstaan. Let bovendien op het aantal mensen dat in uw huishouden woont. Dit resulteert in het totale verbruik van warm water dat u verbruikt in één jaar. Beslis nooit te snel welke kachel u moet kiezen. Uw huis of appartement moet altijd voldoen aan de juiste technische eisen voor plaatsing. De beste verwarming heeft geen zin als u niet aan deze installatievereisten voldoet. Olie- of pelletverwarmingssystemen hebben een opslagruimte nodig voor de bijbehorende brandstof. Heeft u dus geen mogelijkheid voor een dergelijke berging, dan staat deze mogelijkheid tot verwarming niet voor u ter beschikking. Je eigen voorkeuren mag je natuurlijk nooit uit het oog verliezen. Veel mensen waarderen een goedkope verwarmingsvariant. Anderen willen echter het milieu beschermen. Houd ook altijd rekening met de kosten die het nieuwe verwarmingssysteem met zich meebrengt. De infrarood verwarming overtuigt door zijn zeer lage investeringskosten. Tegelijkertijd besparen infraroodstralers veel ruimte, omdat ze aan de muur of aan het plafond worden gemonteerd. Een ander belangrijk kenmerk is natuurlijk de kostenbesparing. Dit moet voor u zo hoog mogelijk zijn. Met infraroodverwarming kun je dus nauwelijks fout gaan als deze correct is geïnstalleerd. Op onze website vindt u nog enkele tips en trucs om kosten te besparen.

De isolatie & isolatie van uw huis

Het maakt niet uit wat voor soort verwarming je hebt als je huis niet goed geïsoleerd en geïsoleerd is. Als uw isolatie koude lucht van buitenaf het huis binnenlaat, zijn de beste en meest effectieve kachels nutteloos. Sommige mensen beknibbelen op de isolatie en isolatie van hun huis en weten niet dat hierdoor veel warmte naar buiten komt. Velen worden afgeschrikt door de hoge kosten van goede en effectieve isolatie. Dit zal zich na verloop van tijd echter weer terugbetalen. U bespaart uiteindelijk veel geld door een hoge en professionele investering in uw isolatie. Dit betekent dat de warmte in uw huis blijft in plaats van de omgeving te verwarmen. Als u kamers of plaatsen heeft die permanent kouder zijn dan andere, kunt u met de juiste kennis de isolatie vernieuwen of verbeteren. Bent u echter niet bekend met dergelijke constructiespecifieke zaken, dan raden wij u een specialist voor isolatie en isolatie aan. De kosten zijn voor u hoger dan wanneer u het zelf doet, maar laat dit aan een professional over. Alleen met professionele isolatie en isolatie kunnen uw nieuwe verwarmingssystemen effectief verwarmen en een constante warmte genereren. In oude gebouwen of slecht geïsoleerde huizen kan het warmteverlies oplopen tot 40%. Met gevelisolatie is dit te voorkomen. Een gevelisolatie verlaagt het algemene energieverbruik als nauwelijks andere maatregel.

Thermische isolatie voor de ramen – waarom?

Ramen zijn verreweg een doorslaggevende factor in het energieverbruik van een huis. De ramen van een huis moeten altijd in twee richtingen worden bekeken. Enerzijds laten de ramen verwarmende zonnestralen het huis binnen, anderzijds kunnen ze, als ze slecht verwerkt of verkeerd geïnstalleerd zijn, ook warmte afgeven. Hoeveel warmte er uiteindelijk verloren gaat door het gehele raam met kozijn, is afhankelijk van de beglazing en kozijnconstructie van het raam. De fabrikanten hebben echter ook hun ramen in de loop van de tijd geüpgraded, daarom is de thermische isolatie van de ramen van de nieuwere modellen veel hoger en effectiever in vergelijking met oude modellen. Een in 2009 geïmplementeerde energiebesparingsverordening bepaalde dat adequate thermische isolatie verplicht is. Dus als u geen hittebestendig glas heeft, moet u uw oude ramen vervangen. Volgens de Energiebesparingsverordening 2009 mag het raam een ​​maximale U-waarde hebben van 1,3 W / m². De U-waarde is de thermische isolatiecoëfficiënt. Door deze ramen kunt u tot wel 50% energie besparen.

Tips om elektriciteit te besparen

Als u deze en andere dingen in het dagelijks leven waardeert, kunt u in het dagelijks leven energie en geld blijven besparen. Als u in huis elektronische apparaten gebruikt die een stand-byfunctie hebben, dient u dit indien mogelijk te vermijden. Schakel het apparaat indien mogelijk uit. U kunt het apparaat ook loskoppelen of een stekkerdoos gebruiken. U kunt dit op elk moment eenvoudig uitschakelen. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik. Bij infraroodstralers kun je ook een thermostaat installeren. Deze thermostaat schakelt je infraroodstraler pas in als de temperatuur onder een bepaald punt komt. Dit voorkomt onnodige opwarming. Wanneer u een nieuw apparaat koopt, b.v. Als u een vriezer koopt, moet u op het opgegeven stroomverbruik letten. Conventionele elektrische apparaten zijn uitgerust met energie-efficiëntieklassen. U ziet een energielabelsticker met de betreffende klasse. We raden je altijd aan om producten te gebruiken met minimaal A ++. Het betere alternatief zijn elektrische apparaten met een A +++ -markering. Deze worden door de staat zelfs beloond met een geldbonus. U kunt ook de conventionele oude gloeilampen in uw huis vervangen door spaarlampen. Deze zorgen voor een verdere vermindering van het stroomverbruik. Aan de andere kant bespaar je tot 85% energie met oude gloeilampen. Met zuinige apparaten bescherm je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu. De CO2-vervuilende stoffen die vrijkomen bij de opwekking van elektriciteit worden zo verminderd. U doet het milieu een plezier.

Tips voor een juiste verwarming

Door de gestaag stijgende energiekosten ben je als consument genoodzaakt om constant op je energieverbruik te letten en zo hoge rekeningen te vermijden. U kunt dit tegengaan door kleine maar effectieve veranderingen in uw huishouden aan te brengen. Hoge investeringen zijn dus soms erg handig om over een langere periode effectief en verstandig geld te besparen. Op de lange termijn profiteert u ook van deze methoden en bespaart u, mits correct geïmplementeerd, geld.

Ventileer op de juiste manier

Ventilatie speelt een zeer belangrijke rol bij verwarming, aangezien veel huishoudens vandaag de dag nog steeds een verkeerde ventilatie hebben. Veel mensen denken dat permanente ventilatie de beste methode is om frisse lucht in de kamers te krijgen. U dient echter meerdere keren per dag voldoende te ventileren. U moet uw verwarming echter uitschakelen, anders gaat er onnodige energie verloren. Dit proces zorgt voor frisse en gezonde lucht in uw kamers. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er altijd voldoende ventilatie is. Vocht verzamelt zich snel, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Na het douchen dient u de kamer daarom constant te ventileren. Zo kan het vocht naar buiten komen en nestelt het zich niet op de muren. Het risico op schimmel wordt hierdoor sterk verminderd.

De juiste keuze aan ramen

Tot op de dag van vandaag negeren veel mensen nog steeds het punt dat de verkeerde ramen echte energievreters zijn, waardoor er veel energie en warmte verloren gaat. Dit is vooral het geval bij oude gebouwen, omdat de ramen van die tijd niet meer voldoen aan de huidige normen. Als het raam niet beschadigd is, kan er toch warmteverlies optreden. Dit komt door de oude en versleten afdichtingen die in het raam en kozijn zijn aangebracht. Deze worden in de loop van de jaren poreus en laten vocht en kou uw huishouden binnen. Hierdoor gaat een groot deel van de warmte tegelijkertijd verloren en ontstaan ​​er onnodige kosten. Als u weet dat uw ramen enkel glas hebben, wordt u sterk aangeraden deze te vervangen. Ramen van dit type zijn verouderd. Hierdoor verlies je met deze modellen veel energie. Niet alleen het nieuwe ontwerp van nieuwere vensters biedt een voordeel, maar ook de optiek. Door de nieuwe ramen ziet uw huis er nieuwer en moderner uit.

Alternatieve warmtebronnen

Zoals u al op onze website kunt zien, zijn er veel verschillende warmtebronnen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen convectie- en infraroodverwarming. Je kent zeker niet veel mensen die infrarood verwarming hebben geïnstalleerd. Dit is heel normaal, aangezien de meerderheid van de bevolking vindt dat deze niet winstgevend zijn. Infraroodstralers zijn echter precies het tegenovergestelde. Ze worden vandaag al heel vaak besteld en geïnstalleerd. Omdat oude radiatoren niet meer up-to-date zijn. Oude conventionele radiatoren hebben altijd een doorlooptijd nodig zodat de energie omgezet kan worden in warmte. De gegenereerde warmte zorgt voor luchtturbulentie, waardoor stof en andere deeltjes heen en weer in de kamer worden verplaatst. Vooral mensen met een stofallergie worden getroffen. Infraroodstralers zijn warmtestralers, waardoor dit effect wordt vermeden. Deze zijn veel energiezuiniger en effectiever voor het verwarmen van kamers. Door het effect van infraroodverwarming wordt een deel van het gebouw verwarmd, slaat de warmte op en geeft deze weer af. Doordat infrarood verwarming geen doorlooptijd nodig heeft, bespaart u veel tijd, geld en energie. De benodigde warmte wordt direct afgegeven. Het grote voordeel van een zonnestelsel is dat je de opgewekte energie direct kunt overbrengen naar je infraroodstraler. Hierdoor kunt u uw infrarood verwarming effectief en schoon gebruiken. Ze produceren geen uitlaatgassen. Op onze website hebben we u al alternatieve warmtebronnen voorgesteld. Deze hebben het voordeel dat zelfs kamers die zelden worden gebruikt, effectief kunnen worden verwarmd. Met infraroodverwarming in vergelijking met alternatieve warmtebronnen heb je echter dat dit in de winter veel beter is. Zelfs bij lage temperaturen voelt u een gezellige warmte. Zo wordt infrarood verwarming steeds populairder bij mensen.

Infrarood verwarming – de gezondheidsvoordelen

Infrarood verwarming biedt een groot voordeel voor uw gezondheid. Veel mensen melden al positieve effecten op hun gezondheid van infraroodverwarming. Hoe komt dat precies? Dit willen we u nu nader toelichten. Dus laten we de vraag tot op de bodem uitzoeken.
Infraroodstraling bestaat uit kleine elektromagnetische golven die u niet met uw eigen ogen kunt zien. Elk lichaam dat warmte kan opnemen, zal deze uiteindelijk in de omgeving afgeven. Hoe deze warmtestraling ons precies beïnvloedt, hangt altijd af van de afstand. Ook in de infraroodcabines zijn er verschillende soorten straling. Deze zijn onderverdeeld in IR-C-straling en IR-A-straling. De IR-C-straling dringt slechts 0,3 mm door in de huid. De IR-A-straling dringt echter tot 5 mm diep in de huid door. Zo wordt ook daar een verschil merkbaar.

Spierklachten, rugpijn en bloedcirculatie

De infrarood verwarming werkt met de IR-A straling, die de lichamen in de omgeving verwarmt. De penetratie van de stralen verhoogt de weefseltemperatuur. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten in het lichaam verwijden. Dit stimuleert en bevordert de eigen doorbloeding van het lichaam. Tegelijkertijd kan deze warmte de spanning verlichten en zo spierproblemen na een zware dag tegengaan. Dit type wordt vooral gebruikt bij rugpijn, omdat het zeer gunstig is voor de gezondheid. U bent waarschijnlijk bekend met de oudere roodlichtlampen, die ook ultrarode straling uitzenden. Dienovereenkomstig zijn er veel roodachtige behandelingen. Deze hebben hetzelfde effect maar zijn verouderd. Infraroodverwarming kan echter niet alle soorten rugpijn elimineren. Raadpleeg daarom altijd een arts als de pijn aanhoudt.

Welzijn, vochtigheid en warmte

Door de functie van de infraroodverwarming wordt de warmte niet afgegeven aan de omgevingslucht, maar direct aan het lichaam. Daarom is het geen probleem als de omgevingstemperatuur kouder is. Dit effect voorkomt dat de lucht uitdroogt. Er moet altijd een bepaalde luchtvochtigheid in de kamer zijn, dit is gezond voor het lichaam. Extreem droge lucht leidt vaak tot keelpijn of hoofdpijn. Ieder mens ervaart dit echter anders. Bovendien werkt een iets verhoogde luchtvochtigheid als preventie tegen griepachtige infecties. Dit verkleint de kans op het krijgen van een griepachtige infectie. Hier leest u belangrijke informatie opnieuw.
Een verademing voor astmapatiënten en mensen met allergieën
Zoals je op onze homepage al kon lezen, wordt er geen lucht rondgedraaid of gecirculeerd wanneer de infraroodstraler warmte genereert. Dit proces vindt plaats met conventionele verwarmingssystemen, wat erg onaangenaam kan zijn voor mensen met allergieën en astmapatiënten. Door de luchtcirculatie stijgt de warme lucht op en de koude lucht zakt naar de grond. Dit effect zorgt voor een beweging in de lucht, wat voor veel mensen oncomfortabel is. Dit effect draagt ​​er ook toe bij dat vuildeeltjes zoals stof of dierenhaar door de lucht worden rondgedraaid. Astmatici hebben vaak een groot probleem met stof, daarom is infraroodverwarming een zeer goed alternatief. Maar als er een allergielijder in huis is, zullen ze u ook bedanken. Door het gebrek aan luchtcirculatie worden er geen dierenharen of andere allergische stoffen opgedwarreld. Het leven is dus veel gemakkelijker en gezonder voor beide groepen mensen.
Over het algemeen heeft infrarood verwarming een positief effect op uw eigen gezondheid en die van anderen. Met de verschillende soorten infraroodstralers kunt u het juiste model voor u vinden. Let echter niet alleen op het positieve gezondheidsaspect, maar ook op de efficiëntie van de infraroodverwarming. Oude radiatoren zijn tegenwoordig niet meer up-to-date en verhogen alleen maar onnodig de kosten. Zo wordt u met infrarood verwarming een goed alternatief geboden.