Er is geen weg voorbij aan de ambtenaar van de burgelijke stand als u een verbinding voor het leven sluit. Het kerkelijk huwelijk is daarentegen vrijwillig, maar het geeft veel pasgetrouwden het gevoel dat ze ‘echt’ getrouwd zijn. Sommigen hebben een grote behoefte om hun huwelijk vanaf het begin officieel onder de hoogste bescherming te stellen. Anderen bekijken de wandeling naar het altaar vanuit een traditioneel, sociaal of romantisch oogpunt. In ieder geval vormt het ceremoniële in de kerk in wezen het feestelijke kader van het huwelijksfeest.
Bekentenis speelt een sleutelrol in de huwelijksceremonie. Afhankelijk van hun affiliatie kunnen de bruid en bruidegom protestants of katholiek getrouwd zijn of kiezen voor de “gouden middenweg” met een oecumenische bruiloft. In ieder geval moeten bepaalde documenten worden overgelegd.
Het is belangrijk om de gewenste trouwdag in een vroeg stadium af te stemmen met de geestelijkheid. Hij kan niet in vier delen, en bepaalde huwelijksdata zijn erg populair – weekends in mei bijvoorbeeld of feestdagen. De voorganger en de bruid en bruidegom komen een vergadering overeen waarin onder andere ook het exacte verloop van de huwelijksceremonie wordt bepaald.
Trouwens, niets dwingt je om voor het altaar van je eigen kerk te staan. Zo willen twee inwoners van München in Hamburg de alliantie voor het leven sluiten – ga je gang. Het pad leidt echter altijd eerst naar de verantwoordelijke voorganger, die vervolgens contact legt met de verre collega en hem officieel toestemming geeft om te trouwen. Het is ook mogelijk om te trouwen met de “eigen” predikant in een andere kerk. Of andersom: de bruid en bruidegom vragen b.v. een voorganger uit de kring van kennissen in de huiskerk. De pastoor heeft natuurlijk altijd de toestemming van de gastheer nodig.
Als je in een andere kerk trouwt is het wel van belang om het uitwisselen van de ringen goed te bespreken. Sommige kerken kennen dit gebruik niet, en het zou zonde zijn als je niet bespreekt en dan na de tijd de trouwring van Witgoud in de auto bij je bruid om moet doen.
Er is zelfs geen kerk nodig om te trouwen met katholiek, evangelisch of oecumenisch. Als de priester daarmee instemt, kan hij de ceremonie ook op een bergtop of op de zeebodem houden. En als neutrale spirituele hulp gewenst is, wendt het bruidspaar zich eenvoudig tot een vrije theoloog.