Koolhydraatarm dieet: de beste koolhydraatarme maaltijden

Een koolhydraatarm dieet is populairder dan ooit: we leggen uit wat erachter zit, hoe je snel en comfortabel kunt afvallen met het koolhydraatarme dieet en laten je onze favoriete koolhydraatarme recepten zien. Wat zijn koolhydraten? Samen met eiwitten en vetten behoren koolhydraten tot de drie macronutriënten in dierlijk en plantaardig voedsel. Alle koolhydraten bestaan ​​uit suikermoleculen met een langere of kortere keten. Ze zijn een belangrijke energiebron en een natuurlijk onderdeel van een evenwichtige voeding. Ons lichaam heeft ze overdag dringend nodig om de hersenen en spieren van energie te voorzien. De langketenige moleculen zijn hier belangrijker, omdat de dubbele en meervoudige suikers eerst moeten worden afgebroken om voldoende energie te krijgen – dus de bloedsuikerspiegel stijgt langzamer. Hunkeren naar eten is daardoor minder.

Waarom maken koolhydraten je dik?

Wanneer de koolhydraten in de bloedbaan komen, geeft het lichaam insuline af. In deze fase gebruikt je lichaam vooral de suiker in het bloed als energiebron, daarna gebruikt het alleen de glycogeenvoorraden in de lever en spieren. En last but not least worden de vetreserves aangevallen. Maar juist deze vetreserves willen we gebruiken in het koolhydraatarme dieet. Maar als je meer koolhydraten per dag binnenkrijgt dan je nodig hebt, worden ze in de lever omgezet in vet en in het lichaam opgeslagen. Iedereen die constant koolhydraatrijk voedsel eet, voorkomt vetverbranding en bevordert zowel gewichtstoename als een toenemend risico op diabetes of hart- en vaatziekten.

Waarom een ​​koolhydraatvrij dieet werkt

Bij een matig koolhydraatarm dieet wordt het koolhydraatgehalte teruggebracht tot ongeveer 100 gram per dag. Dit komt overeen met een energie-inhoud van ongeveer 400 kcal. Voorbeeld: Bij een dieet met 1200 calorieën ligt het koolhydraatgehalte rond de 30 procent. De sleutel: voedingsmiddelen met weinig of geen koolhydraten houden het insulinegehalte in het lichaam laag, zodat het groeihormoon somatropine, dat wordt beschouwd als een natuurlijke vetverbrander, actief kan worden. Het houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, breekt vet af en bouwt ook spieren op. Hierdoor kan een koolhydraatarm dieet het gewichtsverliesproces stimuleren.