Op blote voeten of babyschoentjes

De meeste baby’s beginnen rond de leeftijd van zes maanden te bewegen. Eerst kruipen, dan kruipen en op een gegeven moment zetten ze de allereerste stap. Een spannende tijd!
Het onderwerp babyschoentjes en de bijbehorende vragen zullen u nu bezighouden.

Hoe gezond is blootsvoets lopen? Hoe zit het met kruipende schoenen? Wanneer hebben kinderen goede schoenen nodig?
In onze babyschoenengids leest u alles over de eerste schoentjes van uw kind en waar u op moet letten bij het kopen van kinderschoenen.
Op blote voeten lopen voor een gezonde voetontwikkeling
Het trainen van de voetspieren is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kindervoeten. Blootsvoets lopen bevordert en versterkt de voetspieren, aangezien de voeten zonder de beschermende schoenzool zich tijdens het lopen voortdurend aanpassen aan de oneffenheden in de grond.
Spieren in de voet zijn nodig omdat ze de dwarse en longitudinale bogen aan de onderkant van de voet ondersteunen. Aan de andere kant, als de spieren atrofiëren, kan de boog doorzakken. Onjuiste uitlijningen zijn het resultaat.

Laat uw kind dus zo vaak mogelijk op blote voeten binnen en buiten kruipen of rennen!
Sokken zijn een geweldig alternatief
Natuurlijk kunnen uw kroost, afhankelijk van het weer en de situatie, niet altijd op blote voeten lopen.
Kousen zijn een goed alternatief omdat ze voldoende ruimte laten voor de voet en de kleine tenen niet beknellen. Voorwaarde is wel dat de sokken niet te klein zijn, gemaakt zijn van ademend katoen en dat uw kind er niet mee uitglijdt.
“ABS-sokken” met noppen zijn ideaal omdat er geen risico op uitglijden bestaat.

Welke schoen op welke leeftijd?

Als uw kind de kruipleeftijd bereikt, moet u voor de eerste babyschoentjes zorgen.
Leren kruipschoenen zijn ideaal voor beginners, omdat ze zich perfect aanpassen aan de voet, zacht zijn, maar toch de voet en tenen beschermen.
Eerste wandelaars zijn logisch vanaf de eerste stap, omdat ze de voeten van de kinderen meer steun geven en de zool iets dikker is dan kruipschoenen.
Je kindje heeft alleen goede kinderschoenen nodig als ze veel buiten en in de speeltuin zijn en al langere afstanden kunnen lopen.

Tips voor het kopen van schoenen

Kinderschoenen moeten perfect passen, dat is het allerbelangrijkste: als je van tevoren goed geïnformeerd bent, kun je veel gemakkelijker schoenen voor je kind kopen. Let op deze punten:

  1. Baby- en peutervoeten moeten minimaal elke 3 maanden professioneel worden opgemeten in de schoenenwinkel. Vergeet niet dat het essentieel is om beide voeten te meten.
  2. Ondanks goede afmetingen is controle beter: maak voordat u schoenen koopt een klein kartonnen sjabloon voor de voeten van uw kind (plus 1,5 centimeter lang). Het uitgesneden sjabloon moet probleemloos volledig in de schoen in de winkel passen.
  3. Een goed passende schoen geeft de voet van het kind steun, maar beperkt de tenen niet: De binnenschoen moet daarom een ​​centimeter langer zijn dan de voet en de teenruimte moet breed en hoog genoeg zijn zodat de tenen niet bekneld raken.
  4. Neem de tijd om te proberen! Je kind moet niet alleen in de schoenen staan, maar ook in de winkel rondlopen.
  5. Kinderschoenen moeten licht en elastisch zijn – net zoals kindervoeten zelf zacht en buigzaam zijn. Daarom hebben goede kinderschoenen elastische zolen en zijn ze voorzien van een ondersteunend voetbed.
  6. Schoenen moeten passen bij de vorm van de voet van uw kind: smalle voeten hebben smallere schoenen nodig, sterke voeten hebben extra schoenen nodig.
  7. Verontreinigende stoffen horen niet thuis in hun kinderschoenen.

Hoogwaardige en veerkrachtige materialen zorgen voor een lange levensduur van de schoenen en gezonde voeten.

Gevaar door onjuist schoeisel

Kinderschoenen van kunstleer of kunststof kunnen ervoor zorgen dat kindervoeten gaan zweten en vochtig worden. Dan zijn de voeten vatbaar voor voetschimmel.
Bij de geboorte zitten alle zweetklieren al in de voet. Een baby heeft er dus net zoveel als een volwassene – gewoon ineengedoken in een veel kleinere ruimte. Daarom hebben zelfs de allerkleinsten last van zweetvoeten.
Schoenen die niet goed passen, leiden tot onnatuurlijke en ongezonde teenposities. Het kind loopt niet meer natuurlijk omdat zijn bewegingen veranderen – dit kan later leiden tot schade aan knie- en heupgewricht. Een verkeerde uitlijning van de rug kan ook het gevolg zijn.
Schoenen mogen daarom niet te klein en niet te groot zijn: als de schoenen te klein zijn, kunnen de voeten niet goed uitgelijnd zijn, als ze te groot zijn, zullen de tenen van uw kind verkrampen om een ​​betere grip in de schoen te krijgen. Sluit geen compromissen bij het kopen van baby schoenen, uw kind zal u er later dankbaar voor zijn.