Op zoek naar een winterdekbed? Hier moet je op letten

In de wintermaanden is het buiten vaak behoorlijk koud. Gelukkig maak jij het met de verwarming of een (hout)kachel lekker warm binnen. De meeste mensen laten hun kachel of verwarming ’s nachts niet branden. Hierdoor daalt de temperatuur binnen. Wanneer het buiten flink vriest, kan het in de slaapkamer ook behoorlijk koud worden. Om te voorkomen dat jij hier last van krijgt, is een goed dekbed belangrijk. Veel mensen slapen daarom onder een winterdekbed. Wil jij ook onder zo’n dikke deken slapen? Koop dan nooit het eerste winterdekbed dat jij tegenkomt. Nee, je moet namelijk op een aantal zaken letten. Wij zetten de belangrijkste hieronder voor jou op een rijtje.

Welke vulling zit er in de deken?
Wanneer je een dekbed koopt, kijk je allereerst naar de vulling. Niet ieder dekbed wordt namelijk met hetzelfde materiaal gevuld. Zoek je een goedkoop dekbed? Dan kom je al snel uit bij een deken met polyester vulling. Een synthetisch dekbed is inderdaad goedkoop, maar zo’n deken isoleert ook minder goed. De warmte trekt sneller door de deken heen, waardoor niet iedereen dit dekbed ziet als een goede winterdeken. Kijk daarom naar vulling die de warmte goed vasthoudt. Grote kans dat je dan bij een donzen dekbed uitkomt. Dons houdt warmte goed vast en laat ook vocht door. Wil je een winterdekbed met dons? Dan heb je keuze uit eendendons of ganzendons.

In welke warmteklasse valt het dekbed?
In een winterdekbed wordt meer vulling gedaan dan in andere dekbedden. Doordat er meer vulling in zit, ligt de isolatiewaarde van zo’n deken hoger. Hierdoor blijft de warmte beter onder het dekbed hangen. De kans dat jij het ’s nachts koud krijgt, is zodoende minimaal. Toch moet je weten dat winterdekbedden van elkaar verschillen. We haalden hierboven al aan dat er verschillende vullingen gebruikt worden in de deken. Ook de hoeveelheid vulling verschilt. Om te bepalen of jij een goed winterdekbed hebt gevonden, kijk je naar de warmteklasse.

Voor dekbedden zijn er vier verschillende warmteklassen: 1 tot en met 4. Veel mensen denken dat de hoogste warmteklasse ook het warmst is. Dit is een misvatting. Warmteklasse 4 wordt namelijk toegekend aan zomerdekens. Zoek jij een winterdekbed? Let dan goed op de warmteklasse waarin deze valt. Wanneer je een dikke deken voor de winter wilt hebben, kies je voor een dekbed met warmteklasse 1. Als je het snel warm hebt in bed, is een deken met warmteklasse 2 waarschijnlijk ook warm genoeg.

Winterdekbed te warm? Kies voor een 4 seizoenen dekbed!
Niet iedereen is voorstander van een winterdekbed. Dit komt voornamelijk doordat deze deken vaak te warm is om in de lente en zomer onder te slapen. Hierdoor moet jij voor deze seizoenen een ander dekbed hebben. Vind je dit zonde van jouw geld? Kies dan voor een 4 seizoenen dekbed. Dit dekbed is opgebouwd uit verschillende lagen die je zowel samen als individueel kunt gebruiken. Hierdoor heb jij eigenlijk een zomerdekbed en winterdekbed ineen. Grote voordeel hiervan is dat jij de samenstelling van jouw dekbed makkelijk en snel aanpast aan de temperatuur.