Richtlijnen voor het dragen van een mondkapje

Als je met het openbaar vervoer reist, dan ben je verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Dit zijn mondkapjes die voor medisch personeel geen bescherming bieden, maar die in situaties waarin iedereen ze draagt de veiligheid verhogen. Een niet-medisch kapje beschermt jou namelijk niet tegen het krijgen van het virus, maar het zorgt ervoor dat je het minder gemakkelijk kunt overdragen. Als iedereen zich daaraan houdt, zoals in het openbaar vervoer het geval is, dan ontstaat er dus een veiligere situatie. Om dit zo effectief mogelijk te kunnen doen, zijn er enkele richtlijnen waarmee je de kans dat je het virus overdraagt minimaliseert.

Een mondkapje correct dragen

Allereerst is het belangrijk dat je het mondkapje goed draagt. Dat betekent dat het je kin, mond en neus bedekt en dat het goed aansluit op je gezicht. Voordat je het kapje op doet en nadat je hem hebt afgezet was- en ontsmet je je handen. Je raakt het stoffen gedeelte van het mondkapje nooit aan, niet als je hem op- of afzet en niet als je hem draagt. Als het kapje nat geworden is, dan moet je hem vervangen voor een nieuwe. Draag het mondkapje nooit langer dan de maximale tijd die op de verpakking wordt aangegeven en gebruik hem ook nooit meer dan één keer voordat je hem weggooit of bij de was doet.

Verschillende soorten mondkapjes

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten kapjes, namelijk de wegwerp kapjes en de stoffen kapjes. Voor beide mondkapjes moeten bovenstaande richtlijnen worden gevolgd, maar er zijn ook enkele andere regels specifiek per soort mondmasker waarmee je rekening moet houden.

  • Wegwerp mondkapjes: deze kun je bij het station, bij de drogisterij of online mondkapjes kopen in multi-verpakkingen. Je hoeft niet op zoek naar een keurmerk of een certificering, want het zijn niet-medische mondkapjes die je nodig hebt. Het is belangrijk dat je de instructies op de verpakking goed opvolgt en dat je het mondkapje na gebruik direct weggooit bij het restafval.
  • Stoffen mondkapjes: je vindt stoffen mondkapjes ook gemakkelijk in de winkel en online. Deze gooi je niet weg, maar neem je mee naar huis. Doe ze direct na gebruik in een apart zakje en was ze altijd op 60 graden, zonder wasverzachter. De schone monddoekjes doe je samen in een nieuw schoon zakje en pak je als je ze nodig hebt. Het is belangrijk dat de schone- en de gebruikte mondkapjes nooit met elkaar in contact komen.

Zelf een mondkapje maken

Het is ook toegestaan om zelf mondkapjes te maken. Ook hier zijn duidelijke en officiële instructies voor en deze vind je gemakkelijk online. Gebruik altijd twee laagjes stof en zorg dat je zelfgemaakte kapje goed past. Deze kun je daarna ook weer wassen en hergebruiken. Reis je veel met het openbaar vervoer, dan zijn stoffen mondkapjes mogelijk een slimmer idee. De wegwerp mondkapjes zijn handig als je beperkt reist. Volg de richtlijnen goed op en het virus zal zich aanzienlijk langzamer kunnen verspreiden.

Plaats een reactie