Een sloep verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Voor een sloep geldt dat ze sinds jaar en dag kan worden bestempeld als een zeer interessante boot. Niet alleen geldt voor een dergelijke boot dat ze fijn is om mee te varen, bovendien is het ook nog eens zo dat ze financieel als vrij toegankelijk kan worden bestempeld. Ben jij ook de eigenaar van een sloep of overweeg je om er één aan te schaffen? In dat geval zal je naar alle waarschijnlijkheid ook willen nadenken over de sloep verzekeren. Het afsluiten van een verzekering zou er immers in de praktijk voor kunnen zorgen dat je kan rekenen op heel wat interessante voordelen. Wil je meer te weten komen over het afsluiten van een sloepverzekering? Blij dan zeker nog verder lezen!

Geldt er een verplichting voor een sloep verzekeren?

De eerste vraag die door het merendeel van de mensen wordt gesteld heeft te maken met het feit of er een verplichting geldt voor een sloep verzekeren of niet. Dit is eigenlijk een beetje een dubbeltje op z’n kant. Om te beginnen is het bijvoorbeeld van belang om te weten dat er geen sprake is van een wettelijke verplichting voor een sloep verzekeren in Nederland. Een dergelijke verplichting geldt evenwel wel in andere landen die je helemaal niet zo ver hoeft te gaan zoeken. Denk maar eens aan:

  • Spanje;
  • Italië;
  • Kroatië;

Elk jaar opnieuw zijn er heel wat mensen die de keuze maken om met hun sloep of andere boot naar één van de boven genoemde landen op vakantie te gaan. Uiteraard zijn dit geweldig mooie vakantielanden waarin het zeker een aanrader is om met de boot te gaan reizen. Dit gezegd hebbende zal je er dus ook als toerist rekening mee dienen te houden dat je hier verplicht over een passende verzekering dient te beschikken. Anders kan dit je op een flinke boete komen te staan.

Wanneer kan zo’n verzekering toch verplicht zijn?

Ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting in Nederland voor wat een sloep verzekeren betreft dient er rekening mee te worden gehouden dat er wel in bepaalde andere situaties een verplichting kan worden opgelegd. Zo is een verzekering bijvoorbeeld verplicht wanneer je ermee wenst deel te nemen aan een wedstrijd. Ben je eerder van plan om in een bepaalde haven aan te leggen of wil je door bepaalde wateren varen? Ook in deze gevallen is het mogelijks interessant om te weten of je sloep verzekeren voor deze situaties wel of niet verplicht is.

Ook zonder verplichting is je sloep verzekeren belangrijk!

Of een sloep verzekeren nu wel of niet verplicht is doet er in de praktijk eigenlijk helemaal niet zozeer toe. Het is in elk geval zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je wellicht wel de waarde van je sloep zal willen beschermen. Bovendien zal je tot de vaststelling komen dat het water steeds drukker wordt bevaren wat ervoor zorgt dat het risico op schade uiteraard alleen maar toeneemt. Helemaal niemand zit erop te wachten om die schade uit eigen zak te moeten vergoeden. Dat geldt ongetwijfeld ook voor jou. Je sloep verzekeren zorgt ervoor dat je altijd kan rekenen op de tussenkomst van jouw verzekeraar. Dit is uiteraard een erg interessante vorm van zekerheid.

Plaats een reactie