Solliciteer zonder werkervaring

Het aanmeldingsproces kan erg zenuwslopend zijn. Zeker als je voor elke sollicitatie een afwijzing krijgt. Een reden hiervoor kan zijn dat u geen professionele ervaring heeft voor de functie waarnaar u streeft. Omdat dat is wat veel werkgevers verwachten. We zullen u vertellen wat u kunt doen om toch succesvol te zijn als u solliciteert zonder professionele ervaring.

De vicieuze cirkel

Veel vacatures vereisen meerdere jaren professionele ervaring. Solliciteren zonder professionele ervaring kan moeilijk zijn als dit precies is wat er ontbreekt. Kandidaten vragen zich daarom af wat ze moeten doen om de baan te krijgen. Want zonder baan geen werkervaring, maar ook zonder werkervaring geen baan …
Het belangrijkste is dan om uw eigen ideeën en wensen te checken. Zou u kunnen solliciteren naar banen die niet helemaal passen bij uw vaardigheden en capaciteiten? Bij solliciteren zonder werkervaring kan het ook zinvol zijn om wat kleiner te beginnen.

Begin!

Daarom is onze tip: Als u solliciteert naar banen zonder werkervaring, moet u ook banen aannemen die niet zijn wat u oorspronkelijk voor ogen had. Om werkervaring op te doen, moet je immers ergens beginnen. Accepteer ook vacatures die niet aan uw eisen en vaardigheden lijken te voldoen. Na een tijdje heb je wat professionele ervaring opgedaan en kun je solliciteren naar andere functies.

Een gebrek aan werkervaring compenseren

Kandidaten zonder werkervaring hebben ook nog een andere optie: maak in de begeleidende brief van je sollicitatie duidelijk dat je de juiste sollicitant bent voor de baan, zelfs zonder de vereiste werkervaring.
Lees de vacature goed door. Naast beroepservaring heeft de verantwoordelijke HR-manager ook nadere eisen aan de sollicitant geformuleerd. Dit zijn meestal zaken die u ook buiten de professionele omgeving kunt verwerven en trainen. Hierdoor kunt u dit bewijzen, zelfs als u nog nooit in de betreffende branche heeft gewerkt.

De klassieke soft skills horen hier thuis. Dus vaardigheden zoals
• Mogelijkheid om in teamverband te werken
• Veerkracht
• Persoonlijke verantwoordelijkheid
• Vermogen om met conflicten om te gaan
• Overredingskracht
om er een paar op te noemen. Deze kun je ook in je vrije tijd of op school aanschaffen. Als u bijvoorbeeld klasvertegenwoordiger was tijdens uw schooldagen, moet u dat precies vermelden in uw begeleidende brief.
Onze tip: vermeld niet alleen vereisten, competenties en soft skills in uw sollicitatie. Iedereen kan immers claims indienen. In de begeleidende brief bij je sollicitatie is het belangrijk dat je de recruiter direct van jezelf overtuigt. U zult dit niet kunnen doen met eenvoudige 0815-formuleringen.

Solliciteren zonder werkervaring: hobby’s en vrijwilligerswerk

Geef in plaats daarvan specifiek bewijs van zachte vaardigheden wanneer u solliciteert zonder werkervaring. Heeft u misschien geholpen bij het organiseren van een evenement op school? Dan moet je dat zeker opsommen. Zo toon je teamwork en enthousiasme, ook zonder in de betreffende branche gewerkt te hebben.
Solliciteren zonder werkervaring kan ook succesvol zijn als je je in je vrije tijd hebt aangemeld. Dit laat de HR-manager ook zien dat je zeker naar je doelen kunt werken.
Daarnaast heeft vrijwilligerswerk altijd een sociaal aspect en wordt daarom verwelkomd door HR-professionals. Degenen die hun vrije tijd ‘opofferen’ voor anderen, laten zien dat andere mensen erg belangrijk voor hen zijn. Dergelijke werknemers zijn gewild in bedrijven. Een goede werksfeer helpt immers het personeelsbestand als geheel meer gemotiveerd en vastberaden te werken.

Onderhoud uw netwerk

Solliciteren zonder werkervaring kan ook succesvol zijn als je de juiste mensen kent. Een aanzienlijk aantal banen in Duitsland wordt nog steeds toegekend via de zogenaamde “vitamine B”, ofwel relaties.
Dit treft afgestudeerden, d.w.z. juist de groep sollicitanten die doorgaans zonder beroepservaring moeten solliciteren, bijzonder moeilijk. Omdat zakelijke relaties meestal pas op het werk worden opgebouwd. Maar dat is niet zo erg.

Wil je solliciteren zonder professionele ervaring, dan kan je actief je netwerk uitbreiden:
• Woon carrièredagen bij
• Ga naar banenbeurzen
• Log in op Xing of LinkedIn

Er zijn maar drie manieren waarop u bij zakelijke contacten kunt komen. Soms kan het ook handig zijn om vrienden en familie te vragen. Meestal is er altijd wel iemand die iemand kent die iemand kent …

Solliciteren zonder werkervaring: Toon flexibiliteit

We hebben het hierboven al behandeld: solliciteren zonder werkervaring kan werken als je bereid bent om je ideeën en wensen te verlagen en banen aan te nemen die aanvankelijk niet op je lijst stonden. Dit toont je flexibiliteit – een andere kwaliteit die HR-professionals zoeken bij sollicitanten.
Deze flexibiliteit heeft overigens ook betrekking op de locatie. Onder bepaalde omstandigheden kan het u helpen als u niet alleen in de directe omgeving van uw huidige woonplaats solliciteert. In andere delen van Duitsland (of misschien zelfs Europa) heb je ook de kans om een ​​baan te vinden. Met een beetje geluk worden je kwalificaties daar nog populairder.
Beperk uw zoektocht naar een baan dus niet tot de werkplek, indien mogelijk, solliciteer overal in Duitsland. Dit vergroot uw kansen om uw droombaan te krijgen, zelfs zonder professionele ervaring.

Sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is misschien wel het moeilijkste om te versturen. Kijk op sollicitatiebriefvoorbeeld.nl voor voorbeelden.