Woning verbouwen? Vergeet de elektra niet!

Een woning verbouwen is een gigantische klus en kan beter in stappen worden gedaan. Daar is dit stappenplan voor bedoeld om een mooi overzicht te bieden wat je per klus het beste kan doen en in welke volgorde. De meest voorkomende klussen zijn hier voor je op een rijtje gezet. De elektra van deze klussen wordt vaak onderschat en is het grote knelpunt van veel klussers.

Badkamer

De badkamer verbouwen of renoveren kan een hele klus zijn. Het eerste waar je mee wilt beginnen is het plafond stucen of schilderen. Zorg eerst dat de elektra van het plafond in orde is zodat je het geschilderde plafond niet gelijk vies maakt. Denk hierbij aan de verlichting en afzuiger. Daarna plaats je de badkamermeubels zoals de wastafel of het bad. Hierna kan je aan de muren beginnen. Tot slot kan je de vloer leggen. De elektra van een eventuele vloerverwarming is moeilijk te plaatsen omdat hier leidingen voor moeten gelegd. Overweeg hiervoor een elektricien utrecht in te huren zodat dit vakkundig gebeurt en er later geen problemen mee zullen ontstaan. Ook voor de radiator kan een elektricien hulp bieden. Naderhand kan je de CV ketel bijvullen om te testen of alles goed is aangesloten.

Slaapkamer

De slaapkamer verbouwen is een stuk eenvoudiger dan de badkamer. Een slaapkamer inrichten kan je in 4 stappen verdelen: plafond, muren, vloer en inrichting. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing moet het plafond worden gestuukt, geschilderd of alleen worden behangen. Het is het makkelijkste om de elektra voor de plafond verlichting van te voren goed te regelen zodat je dit niet naderhand nog hoeft te doen. De stopcontacten van de muren zijn redelijk eenvoudig te installeren maar kunnen ook door een elektricien worden geïnstalleerd. Hierna kan de vloer worden gelegd en uiteindelijk kunnen de meubels erin om het in te richten.

Keuken

De keuken renoveren kan een ingewikkeld klusje omdat hier veel elektra bij komt keuken. Alle keukenapparaten hebben een andere aansluiting nodig en omdat een keuken intensief wordt gebruikt is het van groot belang dat dit goed gebeurt. Ten eerste moeten de leidingen worden gelegd. Dit is essentieel om de afvoer van het water en de toevoer van het gas en water te regelen. Als dat is gebeurt kun je je richten op het plafond en de wanden. Daarna kunnen de kasten en de keukenapparatuur worden geïnstalleerd. Tot slot, zoals bij de rest van de kamers, wordt de vloer gelegd. Het is ook mogelijk om eerst de vloer te plaatsen maar dit kan ervoor zorgen dat hij beschadigd raakt met het installeren van de apparatuur.